Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 21:39 - 3 Март
Автор: paivakirja Категория: История   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
2



Българи, Честит 3 март. Надявам се,че всеки от вас поне на този ден осъзнава колко хубаво е,че сме българи – да имаме такава история и такива деди, дали живота си за това в момента да сме свободни. Те заслужават да се гордеем с тях, и да се опитваме да живеем така,че и те да се гордеят с нас (ако бяха живи) , колкото и трудно да е. Ето как Плевен отбеляза националния празник:

image image

image

image

image


И естествено няма да съм аз ако не спомена и Финландия :D Какво общо има тя с 3 март? Често забравяме по-малките народи участвали в Руско-Турската Освободителна война и главно се чувстваме признателни на Русия ( което няма спор – напълно заслужено е) , но на страната на Русия по време на битките за свободата на България тук оставят костите си хиляди знайни и незнайни румънци, молдовци,  украинци… и Финландци.
III-и Финландски Стрелкови батальон е част от състава на Руската армия, формиран на основание лична уния на Финландия с Русия. Състои от около 900 войника и е подразделение на Лебгвардейския Финландски полк / командир генерал-майор Василий Лавров / . Включен в състава на XI-а Пехотна дивизия, командвана от генерал-лейтенант Казимир Ернрот батальонът взима участие в боевете при с. Горни Дъбник, както и в похода към гр. София. Жертвите за времето на войната са 24 загинали, 100 ранени, 148 починали от болести и 3 изчезнали безследно. Костите им са погребани край с. Горни Дъбник, където през 1950-те години е създаден мемориалният парк Лавров.
Самият
Казимир Ернрот се очаква да е доста известен тук в България, но за съжаление никой не е чувал за него. Всички знаем,че на паметникът на Цар Освободител в София големият човек на коня е руският цар Освободител Александър II, но малко хора знаят ,че човекът на коня със сабята под него е именно Казимир Ернрот. Освен че участва дейно във извоюването на свободата на България по – късно става и министър председател на България през 1881 година, което е изумителен факт. Не мисля, че има друг финландец, който е бил министър председател в която и да е страна по света.
Героизмът на малката Скандинавска страна по време на войната в България остава не само в историята, но и във фолклора на Финландия. Много се изненадах когато учителят ми по финландски започна да ми разказва как имат народни или военни песни в които се пее за героизма за финландските войници в планините на Балканския полуостров. Разказа ми и за това откъде идва името на Плевна” - популярна търговска марка бира, заведения за хранене и увеселителен парк в Тампере. Именно от името на Плевен. И аз и той бяхме много възхитени от факта,че родните ни градове са свързани по някакъв начин.
Лично аз се гордея,че името на родния ми град, а и на България като цяло се свързва и с нещо по-хубаво от редовните корупция, измами, убийства и т.н. Хубаво е да чуеш от устата на чужденец,че е впечатлен от България и с удоволствие някой ден би я посетил.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: paivakirja
Категория: Музика
Прочетен: 137201
Постинги: 38
Коментари: 59
Гласове: 276
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930